Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską [PRZEPIS NA HALLOWEEN]

26 października 2017 15:37

Myfitweb

Mamy dla Was oryginalny przepis na karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską. Dzięki swojej formie mogą zapewnić wyśmienitą zabawę na Halloween. 12 porcji przygotujesz w godzinę, czas chłodzenia to minimum 4 godziny. Przepis przygotowany przez California Prune Board wspólnie z Candy Company- kulinarnym blogiem 2015 roku.

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską [PRZEPIS NA HALLOWEEN]
Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską [PRZEPIS NA HALLOWEEN]
Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską [PRZEPIS NA HALLOWEEN]
Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską [PRZEPIS NA HALLOWEEN]

Składniki:

Spód:
150g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
50g Śliwek Kalifornijskich
40g prażonych orzechów laskowych
Szczypta soli himalajskiej

Masa:
70g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
4 łyżeczki żelatyny
Porcja solonego karmelu
450g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
300g śmietanki 36%

Solony karmel:
200g drobnego cukru (1 szklanka)
85g zimnego masła pokrojonego w kostkę
120ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
Pół łyżeczki soli

Dekoracja:
Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
Kości z białej czekolady
Bezowe duchy
Nagrobki z ciasteczek
Ciasteczkowa ziemia

Przygotowanie:

Spód:
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.

Masa:
Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

A PO SŁODKIM obżarstwie czas spalić kalorie na siłowni. KUPUJ tanie wejsciówki i karnety na siłkę w Twoim mieście


Solony karmel:
Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.

Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.

Dekoracja:
Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x