Matcha – zielona herbata na zdrowie [CENA, WŁAŚCIWOŚCI, JAK PRZYGOTOWAĆ]

06 lipca 2017 17:55

Myfitweb

Matcha to zielona herbata w proszku. Jest skarbnicą antyoksydantów, czyli substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu krążenia. Ta herbata to też sprzymierzeniec w odchudzaniu. Jej właściwości są wręcz cudowne, można ją przyrządzać na różne sposoby, odstrasza tylko cena, ale czego się nie robi dla zdrowia.

Herbatę możemy kupić w sklepach z ekologiczną żywnością i w internecie

Herbata polecana jest także do smoothie, wypieków i lodów
Herbata ma swój sposób parzenia
Ważne żeby dobrze rozmieszać napój, nie może być w nim grudek

Znana jest od tysięcy lat, ale dopiero niedawno stała się popularna. Japońska zielona herbata w proszku ma większą moc od tej liściastej, którą dobrze znamy. Jest najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Na jej cudowne właściwości wpływ ma specjalny proces produkcji. Przed zbiorami krzewy odsłania się, dając dostęp słońca, przez co spowolniony jest ich wzrost. Dzięki temu liście wytwarzają aminokwasy, a sama herbata jest aromatyczna, delikatna i słodkawa. Liście zbiera się, a później przerabia się na zielony proszek.

WEJŚCIÓWKI na siłownię i zajęcia fitness do 60 proc. TANIEJ!

Matcha ma potężną moc. Głównie jeśli chodzi o przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi chorób takich jak: rak, cukrzyca, nadciśnienie czy choroby serca. Naukowcy wyliczyli, że jedna filiżanka matchy to odżywcza równowartość 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. Mało tego! Jest niemal 140 razy bogatsza we wspomniane antydoksykanty. Zielony proszek docenią też osoby, które chcą się odchudzić. Dzięki zawartym w niej związkom poprawia przemianę materii, co w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną mogą zdziałać cuda.

Herbatę matcha mogą też pić osoby, które chcą zastąpić kawę. Zielony napój działa pobudzająco, bowiem jedna filiżanka ma tyle kofeiny co filiżanka kawy. Jednak wszystko zależy od czasu parzenia. Jeśli napój będziemy przygotowywać nieco dłużej, zyska on właściwości odprężające. Relaksujący napój uzyskamy dzięki parzeniu od 6 do 9 minut. Zawarta w herbacie L-teaninia działa łagodząco na nasz organizm.

CZYTAJ TEŻ: Nadi X, inteligentne legginsy zawibrują, gdy źle wykonasz ćwiczenie [ZDJĘCIA]

Jak przygotować matchę? Okazuje się, że herbata ma swój sposób parzenia. Zielony proszek zalewamy gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Wskazana temperatura to 70-80 stopni. Później energicznie mieszamy herbatę żeby proszek się rozpuścił. Przyda się do tego specjalne mieszadełko lub spieniacz do mleka. Ważne żeby dobrze rozmieszać napój, nie może być w nim grudek.

Herbatę możemy kupić w sklepach z ekologiczną żywnością i w internecie. My próbowaliśmy herbatę firmy Moya Matcha, za którą trzeba zapłacić około 30 zł. Puszka 30 gramów starczyła nam na dwa tygodnie codziennego picia.

Herbata polecana jest także do smoothie, wypieków i lodów. Nam wyjątkowo smakowała matcha latte. Zamiast kawy – w sam raz!

POLUB NAS NA FACEBOOKU!


Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x