Najlepsze produkty na przeziębienie! Masz je w kuchni [HITY na ODPORNOŚĆ]
05 grudnia 2017 16:36
Sezon grypowy w pełni. Jeśli czujesz, że krok dzieli Cię od choroby, nie pędź do apteki po specyfiki, a lecz się domowymi sposobami. Kurkuma, dzika różna, aronia czy pyłek kwiatowy wzmocnią w naturalny sposób.
pixabay.com
Dwa małe owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W okresie zachorowań na grypę warto podawać ją także dzieciom. Dzika róża ma karetonoidy, które wzmacniają nasz organizm, beta-karoten i likopen. Jak jeść? Sok z dzikiej róży dodajemy do herbaty (ale nie do wrzątku, bo pozbędziemy się witaminy C). Z owoców można zrobić także dżem, który świetnie nadaje się do słodkich posiłków.
pixabay.com
Owoce jagodowe dostarczają dużo witamin i składników mineralnych, a także działające antynowotworowo. Można by nawet zaryzykować twierdzenie, że owoce jagodowe to kategoria „super żywności”. Czarne porzeczki i aronia to prawdziwy lider jeśli chodzi o dostarczanie witaminy C. Napar z owoców będzie idealny na sezon przeziębień. W sklepach można też spotkać sok z aronii. Warto kupić.
pixabay.com
Na bazie pyłku kwiatowego możemy przygotować napoje. Proszek po prostu rozpuszczamy w wodzie. I taki napój pijemy na dzień dobry. Zawiera on liczne składniki mineralne, nie tylko niezbędne elektrolity, które tracimy z potem ale również żelazo, cynk, miedź, mangan (należy pamiętać, że Fe i Cu - pozytywnie wpływają na poprawienie krwiotwórczości) oraz zestaw witamin rozpuszczalnych w wodzie: C,B1,B2,B6, kwas foliowy, czy kwas pantotenowy (witaminy rozpuszczalne w wodzie również tracone są razem z potem). Dodatkowo pyłek zawiera cukier, który najszybciej odbudowuje glikogen.
pixabay.com
Ten żółty proszek ma moc. Kiedy czujesz, że łapie Cię przeziębienie, zamiast leków z apteki podlecz się… kurkumą. Stary przepis na zdrowy napój? Łyżeczkę sproszkowanej kurkumy zalej wrzątkiem, dodaj plasterki imbiru. Gdy napar się ochłodzi, dodaj łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny. Ten napój postawi Cię na nogi. Kurkuma chroni nasz organizm przed wirusami, infekcjami i bakteriami, poprawia trawienie, wpiera pracę wątroby i mózgu. Przyprawę warto dodawać do zup, sałatek, koktajli. Rozgrzewa i wzmacnia, więc na zimę – idealna. Świeżą kurkumę można kupić w marketach coraz częściej. Np. w Lidlu. Napar ze świeżej kurkumy także jest polecany w sezonie przeziębień.
pixabay.com
Dwa małe owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W okresie zachorowań na grypę warto podawać ją także dzieciom. Dzika róża ma karetonoidy, które wzmacniają nasz organizm, beta-karoten i likopen. Jak jeść? Sok z dzikiej róży dodajemy do herbaty (ale nie do wrzątku, bo pozbędziemy się witaminy C). Z owoców można zrobić także dżem, który świetnie nadaje się do słodkich posiłków.