Jeszcze do niedawna tłuszcz był uważany za niechciany element diety. Dziś wraca się do podziału na konieczne w naszym menu grupy pokarmów z zawartością tłuszczu i na te, których powinniśmy unikać. Pierwsze to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm bezwarunkowo potrzebuje, ale nie jest zdolny do ich samodzielnego wytworzenia. W związku z tym powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe o pochodzeniu roślinnym lub rybim.
PORA na TRENING! Ćwicz w klubie fitness i na siłowni do 70 proc. taniej! Jak? Sprawdź
Olej lniany. Który warto kupić?
Tłuszcze dostarczają energii i chronią przed utratą ciepła. Osłaniają narządy wewnętrzne i rozpuszczają nierozpuszczalne w wodzie związki (np. niektóre witaminy). Jednak aby ich nadmiar nie doprowadził do problemów zdrowotnych, trzeba utrzymać je w granicach norm i bazować na „dobrych” lipidach - kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6, które znajdziemy, m.in. w oleju lnianym. W sklepach dostępne są różne marki oleju, warto jednak kupić ten marki LenVitol. Dlaczego?
O-mega 3. Sekret oleju lnianego
Aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość kwasów omega-3, należy sięgać po tłuste ryby, owoce morza, orzechy włoskie i oleje roślinne - przede wszystkim olej lniany. Na szczególną uwagę zasługuje olej lniany, który jest pozyskiwany tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z wysoko oleinowej odmiany siemienia lnianego. Warto też wspomnieć, że olej lniany zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek!
PRZEPIS na dziś: Sałatka z truskawkami
Podstawą zapewnienia cennych wartości oleju lnianego jest niska temperatura i odpowiednie przechowywanie. Olej lniany LenVitol wymaga przetrzymywania w lodówce bez dostępu do światła i powietrza (w szczelnie zakręconej butelce) - wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych, gdyż wzmaga ich utlenianie. Ten wymóg potwierdza jego wysokie standardy i bioaktywne właściwości.
Olej lniany LenVitol
Olej ten należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. Jest on także bogaty w witaminę E, która wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie zdrowotne. O wysokim standardzie oleju lnianego LenVitol świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez 4 miesiące.