Olej lniany. Dlaczego warto włączyć go do diety?

31 lipca 2018 14:39

Myfitweb

Poprawienie zdolności koncentracji, wzmocnienie wydolności i wytrzymałości, wspomaganie procesów trawienia, nawilżanie skóry i poprawa kondycji włosów. To tylko niektóre korzyści jakie niesie za sobą regularne spożywanie oleju lnianego. Ten bogaty w kwasy omega-3 olej naturalnego pochodzenia ponownie wraca do łask - nic dziwnego, zawarte w nim składniki odżywcze skutecznie wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu!

Olej lniany. Dlaczego warto włączyć go do diety?

Jeszcze do niedawna tłuszcz był uważany za niechciany element diety. Dziś wraca się do podziału na konieczne w naszym menu grupy pokarmów z zawartością tłuszczu i na te, których powinniśmy unikać. Pierwsze to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm bezwarunkowo potrzebuje, ale nie jest zdolny do ich samodzielnego wytworzenia. W związku z tym powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe o pochodzeniu roślinnym lub rybim.

PORA na TRENING! Ćwicz w klubie fitness i na siłowni do 70 proc. taniej! Jak? Sprawdź

Olej lniany. Który warto kupić?

Tłuszcze dostarczają energii i chronią przed utratą ciepła. Osłaniają narządy wewnętrzne i rozpuszczają nierozpuszczalne w wodzie związki (np. niektóre witaminy). Jednak aby ich nadmiar nie doprowadził do problemów zdrowotnych, trzeba utrzymać je w granicach norm i bazować na „dobrych” lipidach - kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6, które znajdziemy, m.in. w oleju lnianym. W sklepach dostępne są różne marki oleju, warto jednak kupić ten marki LenVitol. Dlaczego?

O-mega 3. Sekret oleju lnianego
Aby dostarczyć organizmowi optymalną ilość kwasów omega-3, należy sięgać po tłuste ryby, owoce morza, orzechy włoskie i oleje roślinne - przede wszystkim olej lniany. Na szczególną uwagę zasługuje olej lniany, który jest pozyskiwany tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z wysoko oleinowej odmiany siemienia lnianego. Warto też wspomnieć, że olej lniany zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek!

PRZEPIS na dziś: Sałatka z truskawkami

Podstawą zapewnienia cennych wartości oleju lnianego jest niska temperatura i odpowiednie przechowywanie. Olej lniany LenVitol wymaga przetrzymywania w lodówce bez dostępu do światła i powietrza (w szczelnie zakręconej butelce) - wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych, gdyż wzmaga ich utlenianie. Ten wymóg potwierdza jego wysokie standardy i bioaktywne właściwości.

Olej lniany LenVitol

Olej ten należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. Jest on także bogaty w witaminę E, która wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie zdrowotne. O wysokim standardzie oleju lnianego LenVitol świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez 4  miesiące.

CZYTAJ też: Oleje w diecie. Który olej jest najzdrowszy?

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x