- Dieta bezglutenowa jest dobra na odchudzanie – to potoczna opinia. Jak się okazuje dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą! Według dietetyków powinny ją stosować osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją, alergią lub nadwrażliwością na gluten. Inne, zdrowe osoby, mogą jeść pieczywo, makarony, ale z umiarem, bo te produkty nie są idealnym rozwiązaniem przy odchudzaniu.
Co zatem je się na diecie bez glutenu?
- Nie wystarczy zrezygnować jedynie z pieczywa i makaronów. Gluten jest powszechnie stosowany w produkcji żywności, dlatego oprócz produktów ze zbóż glutenowych, można go znaleźć również m.in. w wędlinach, jogurtach, słodyczach czy żywności przetworzonej. Warto zwrócić również uwagę przy wyborze pieczywa.
- Pieczywo ze zwykłej piekarni oznaczone jako „gryczane” czy „kukurydziane” jest bezglutenowe – takie mamy przekonanie. Pieczywo tego rodzaju zwykle ma dodatek mąki bezglutenowej, do której nawiązuje nazwa, ale często składnikiem jest również mąka zawierająca gluten (np. pszenna, żytnia). Dlatego przed zakupem warto przeczytać etykietę.
Dieta bezglutenowa: na co uważać?
- Mitem jest to, że będąc na diecie bezglutenowej można jeść orkisz, kuskus i kaszę mannę. Orkisz jest jedną z odmian pszenicy, dlatego jest niedozwolony na diecie bezglutenowej. Podobnie kasza kuskus i manna, które są produkowane z pszenicy.
CZYTAJ TEŻ: Węglowodany w diecie: jakie jeść węglowodany żeby schudnąć?
- Kolejny mit dotyczy przypraw w diecie. Przyprawy nie zawierają glutenu? Otóż niektóre przyprawy, szczególnie mieszanki czy kostki bulionowe mogą zawierać gluten. Podobnie zwykły proszek do pieczenia.
Artykuł powstał na podstawie informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia.