- Bakłażana pokrój w kostkę i posól. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek siekamy.
- Na łyżce oliwy szklimy czosnek z cebulą, dodajemy opłukanego bakłażana. Chwilę smażymy.
- Po kilku minutach dodajemy pomidory i dusimy do miękkości pod przykryciem.
- Danie podajemy z pokruszoną fetą, garścią świeżych ziół i kromką pieczywa.
Uwaga: jeśli chcesz innego aromatu dodaj do swojego dania mielony kumin i ziarna kolendry - meksykański klimat gwarantowany. Jeśli wolisz południowe klimaty dodaj zamiast kolendry świeże oregano lub listki greckiej bazylii. Wolisz pozostać przy polskich smakach? Kolendrę zamień na pietruszkę.
Sezon na bakłażana trwa, dlatego to właśnie on króluje w waszej dzisiejszej kolacji zaproponowanej w ramach akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek