Carpaccio z buraków z hummusem

20 min
4  porcje
Łatwe

Buraki gotowane , Granat , Rukola , Hummus , Oliwa z oliwek , Ocet balsamiczny , Pie

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Carpaccio z buraków z hummusem to wyjątkowo efektowna potrawa, która podbija podniebienia oraz syci inne zmysły.

Potrwa prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych. Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Przygotowanie:

Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy na talerzu. Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem. Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu (do przepisu wykorzystaliśmy ten firmy Well Well). Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.

Jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki (zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x