Grillowany kurczak z kaszą jęczmienną i surówką z selera
Kurczak piers bez skory pieczona na grillu , Oliwa z oliwek , Kasza jeczmienna , Seler , R
Wartość odżywcza
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).
Szybkie, zdrowe i smaczne danie dla dbających o linię. Idealne także do lunch boxa do pracy.
- Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy tłuczkiem.
- Marynujemy w oliwie wymieszanej z przyprawami.
- Grillujemy z obydwu stron na lekko złoty kolor.
- Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Selera obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajemy garść zaparzonych wrzątkiem rodzynek i łyżkę jogurtu naturalnego.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kurczaka podajemy z kaszą i surówką.
Składniki:
- kawałek piersi z kurczaka bez skóry (100g)
- łyżeczka oliwy z oliwek (10g) + sól, pieprz, tymianek, rozmaryn lub inne zioła
- 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej (50g)
- 1 średni seler (150g)
- łyżka rodzynek (10g) – przed dodaniem do surówki warto je sparzyć wrzątkiem
- łyżka jogurtu naturalnego (20g) + sól i pieprz