Grillowany kurczak z kaszą jęczmienną i surówką z selera

25 min
1  porcja
Łatwe
Zawiera alergeny: Mięso

Kurczak piers bez skory pieczona na grillu , Oliwa z oliwek , Kasza jeczmienna , Seler , R

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Szybkie, zdrowe i smaczne danie dla dbających o linię. Idealne także do lunch boxa do pracy.

  • Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Marynujemy w oliwie wymieszanej z przyprawami.
  • Grillujemy z obydwu stron na lekko złoty kolor.
  • Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Selera obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Dodajemy garść zaparzonych wrzątkiem rodzynek i łyżkę jogurtu naturalnego.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kurczaka podajemy z kaszą i surówką.
Składniki:
  • kawałek piersi z kurczaka bez skóry (100g)
  • łyżeczka oliwy z oliwek (10g) + sól, pieprz, tymianek, rozmaryn lub inne zioła
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej (50g)
  • 1 średni seler (150g)
  • łyżka rodzynek (10g) – przed dodaniem do surówki warto je sparzyć wrzątkiem
  • łyżka jogurtu naturalnego (20g) + sól i pieprz

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x