- Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę smażymy.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory bez skórki oraz ciecierzycę.
- Dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Podajemy z kaszą.
Porada: włącz do swojej diety strączki. Dostarczają sporej ilości błonnika, który obniża poziom cholesterolu, podbija uczucie sytości, pobudza pracę jelit do efektywnej pracy i oczyszcza organizm z metali ciężkich. Są tanie, łatwo dostępne i bardzo odżywcze. Strączki jadaj minimum 3 razy w tygodniu, a jeśli unikasz mięsa to nawet codziennie.
Składniki:
- 4 łyżki ciecierzycy (80g) – może być z puszki
- łyżka oliwy z oliwek (10g)
- 1 cebula (30g)
- ząbek czosnku (5g)
- 1 spory pomidor bez skórki (150g)
- 1/3 czerwonej papryki (50g)
- 1/3 zielonej papryki (50g)
- Kasza orkiszowa lub bulgur (50g – sucha masa
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek