- Kasze jaglaną gotujemy na wodzie.
- Pod koniec gotowania, kiedy już prawie cały płyn odparuje, dodajemy mleko oraz miód i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego „budyniu”.
- Na koniec dodajemy posiekaną żurawinę i jabłko pokrojone w kosteczkę.
Ciekawostka: kasza jaglana należy do kasz o działaniu alkalizującym. Większość produktów zbożowych doprowadza do zakwaszenia organizmu, jaglanka jest inna! Jedz ją jak najczęściej. Dodatkowo jest źródłem przyswajalnego krzemu, który wzmacnia włosy i paznokcie. Więcej o kaszy jaglanej przeczytasz tutaj: http://okiemdietetyka.pl/kasza-jaglana-oceniona-okiem-dietetyka/
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej [60g]
- łyżeczka chia [5g]
- szklanka mleka 2% tł. [220g] – można zamienić na wzbogacone wapniem mleko sojowe
- łyżeczka miodu [10g] – można pominąć
- ½ jabłka [75g] – można uprażyć z miodem i rodzynkami
- łyżka żurawiny [10g]
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek