- Kromki chleba skrapiamy oliwą.
- Nakładamy porcję tuńczyka, ulubioną zieleninę np. kiełki rzodkiewki i plasterki ogórka.
Porada: kupuj chleb na zakwasie! To bardzo ważne ponieważ zboża (zwłaszcza żyto) posiadają w swoim składzie szkodliwą substancję antyodżywczą – kwas fitynowy, który tylko w obecności zakwasu zostaje rozłożony i unieszkodliwiony. Zakwas ma też szereg innych cennych właściwości prozdrowotnych, zatem od dzisiaj tylko pieczywo na zakwasie zamiast drożdżowego. O tym jak wybrać dobre pieczywo i na co zwrócić uwagę w sklepie przeczytasz w tym artykule: http://okiemdietetyka.pl/jak-wybrac-dobry-chleb/
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego razowego na zakwasie [70g]
- łyżeczka oliwy z oliwek [5g]
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym [60g]
- garść zieleniny [30g]
- mały ogórek kiszony [50g]
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek