Dziś polecamy krem z selera. Przepis jest zaczerpnięty z książki Pani Marty Dymek "Jadłonomia".
Potrawa nie obciąży zbytnio naszego budżetu, gdyż przygotujemy ją z tanich produktów. Dodatkowo dostarczy wielu cennych składników.
Zaletą zup typu krem jest fakt, iż możemy przemycić dużą ilość warzyw. A jak duża ilość warzyw, to od razu spora dawka błonnika pokarmowego. Zatem problemy z zaparciami powinny znikać. Dodatkowo zupa bogata jest w wapń i zynk. Serdecznie polecamy ją Paniom Ciężarnym, które musza gromadzić zapasy cynku, na okres karmienia.
Zupa jest idealna jako przegryzka na lunch i kolację.
Krem z selera Składniki na 4 porcje: 1 duża bulwa selera 1 por (tylko biała część) Duży ziemniak 1 jabłko 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego Kilka łyżek oleju 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki lubczyku Spora szczypta gałki muszkatołowej Sól Czarny pieprz 8 śliwek suszonych