Krem z selera

25 min
4  porcje
Łatwe
Zawiera alergeny: Seler

Seler , Por , Ziemniak ze skorka , Jablka cale , Mleko 2% tluszczu , Olej slonecznikowy

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Serdecznie polecamy Paniom Ciężarnym, które musza gromadzić zapasy cynku, na okres karmienia.

Dziś polecamy krem z selera. Przepis jest zaczerpnięty z książki Pani Marty Dymek "Jadłonomia".

Potrawa nie obciąży zbytnio naszego budżetu, gdyż przygotujemy ją z tanich produktów. Dodatkowo dostarczy wielu cennych składników.

Zaletą zup typu krem jest fakt, iż możemy przemycić dużą ilość warzyw. A jak duża ilość warzyw, to od razu spora dawka błonnika pokarmowego. Zatem problemy z zaparciami powinny znikać. Dodatkowo zupa bogata jest w wapń i zynk. Serdecznie polecamy ją Paniom Ciężarnym, które musza gromadzić zapasy cynku, na okres karmienia.

Zupa jest idealna jako przegryzka na lunch i kolację.

Krem z selera
Składniki na 4 porcje:
1 duża bulwa selera
1 por (tylko biała część)
Duży ziemniak
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
Kilka łyżek oleju
2 liście laurowe
1 ziarno ziela angielskiego
½ łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki lubczyku
Spora szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Czarny pieprz
8 śliwek suszonych

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x