Łosoś z grilla z komosą ryżową i wiosenną sałatką

25 min
1  porcja
Łatwe
Zawiera alergeny: Ryba

losos atlantycki , Sol , Pieprz czarny , Sok z cytryny swiezy , Komosa ryzowa , Rzodkiew

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

  • Dzwonko z łososia umyj i dokładnie osusz.
  • Przypraw solą, pieprzem, świeżym koperkiem i sokiem z cytryny.
  • Piecz na rozgrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony.
  • Łososia podawaj z ugotowaną komosą i surówką polaną sosem jogurtowym.
  • Danie posyp pestkami dyni.
Ciekawostka: Tłuste ryby to największe dobrodziejstwo jakie można położyć na swoim talerzu. Jeśli w Twojej diecie jest sporo tłuszczu roślinnego, to koniecznie jedz tłuste ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Łosoś, świeży tuńczyk, makrela, śledzie i węgorz – to najlepsze źródła kwasów omega-3 w diecie. Nie jadasz ryb? Koniecznie zaopatrz się w dobrej jakości tran z wątroby rekina, nasiona chia i siemię lniane złociste.

Składniki

  • dzwonko z łososia (150g) + szczypta soli, pieprz, cytryna, koperek (10g)
  • 4 łyżki kolorowej komosy ryżowej (50g) – można zamienić na kaszę jaglaną
  • 1/2 pęczka rzodkiewek (50g)
  • garść porwanej sałaty masłowej (30g)
  • 1 ogórek (50g)
  • łyżka jogurtu naturalnego (20g), łyżeczka soku z cytryny (5g), koperek (10g), pieprz
  • łyżeczka pestek dyni (5g)

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x