Cytryna cala , Miod nektarowy lipowy , Imbir
Kalorie
Tłuszcze
Cholesterol
Sód
Węglowodany
Białko
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).
Napój imbirowy sprawdzi się podczas mroźnych dni. Wykorzystujemy tu całkowicie natruralne produkty. Imbir poprawia krążenie i ułatwia trawienie. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Pobudza układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Cytryna jest bogatym źródłem witaminy C i witamin A, E, B1, B2, B3, B6. Zapobiega awitaminozie, leczy przeziębienia. Miód też leczy infekcje, dobrze wpływa na naszą odporność, reguluje układ oddechowy, pokarmowy i krążenia. Ten napój koniecznie musisz wypróbować już dziś, w szczególności, że jest bardzo prosty do przygotowania.
Wykonanie:
Oskrobać korzeń imbiru, zetrzeć na tarce i wycisnąć sok (lub wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej). Następnie do 1 litra przegotowanej wody dodać sok z cytryny i 2 łyżki miodu oraz tyle soku z imbiru, aby poczuć rozgrzewającą moc napoju (np.1 łyżka).
Autorem przepisu jest Bożena Moćko, edukator żywieniowy programu „Zdrowo jemy, zdroworośniemy”.