- Rybę myjemy, osuszamy i doprawiamy sokiem z cytryny, koperkiem, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem.
- Rybę układamy na kawałku folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, szczelnie zawijamy i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 st. C.
- Pstrąga podajemy z ugotowanym ryżem i fasolką szparagową z wody posypaną sezamem.
Porada: Ryby chude to świetna alternatywa dla drobiu! Jeśli nie lubisz ości wybieraj filety. Grillowanie, pieczenie w pergaminie lub folii to najlepsze sposoby na łatwe i szybkie przygotowanie rybki. Dopraw je tak jak lubisz. Fanom eksperymentów w kuchni polecam zakup przyprawy sumak – jest wręcz stworzona do ryb – lekko kwaśna i pikantna i oczywiście bardzo zdrowa!
Składniki:
- filet z pstrąga (150g) - może być też dorsz
- łyżka koperku (10g)
- łyżeczka soku z cytryny (5g)
- ząbek czosnku (5g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- garść zielonej fasolki szparagowej (100g) + łyżeczka sezamu do posypania (5g)
- 3-4 łyżki ryżu brązowego lub dzikiego (50g)
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek