Składniki:
- 40-50dkg polędwiczki z dorsza
- 4 plastry szynki dojrzewającej ew. boczku
- 60g posiekanych śliwek kalifornijskich (np. California Prune Board)
- pęczek natki pietruszki (średniej wielkości)
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczkę z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 odcinki. Każdy z kawałków natnij wzdłuż do połowy wysokość, każdą z powstałych połówek także natnij wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze zmiksuj na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, całość dopraw do smaku solą. Rybę ułóż na plastrze szynki, lekko oprósz solą (pesto będzie już słone), na wierzchu rozsmaruj pesto pietruszkowe, posyp posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Całość zwiń w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobieg przez 15-20 minut. Jeśli zostało Ci pesto możesz podawać je jako dodatek do gotowych roladek.