Sałatka grecka z fetą i oliwkami

10 min
1  porcja
Łatwe

Rzodkiewka kielki , Szpinak , Salata rzymska , Salata czerwona , Cebula , Papryka czerwo

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

  • W miseczce ułóż porwane liście sałaty, kiełki, pokrojonego na cząstki pomidora, piórka z cebuli, oliwki oraz paski papryki.
  • Całość polej sosem. Na gotowej sałatce rozkrusz fetę.
Porada: Składniki sosu wrzuć do małego, szczelnego słoiczka (np. po musztardzie) i potrząsając dokładnie wymieszaj. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na jego przygotowania dresingu! Polej nim sałatkę dopiero przed spożyciem. Dzięki temu sałata pozostanie chrupiąca, a warzywa nie puszczą wody.
  • 2-3 garście mieszanki sałat, kiełków, świeżego szpinaku, ulubionych ziół (50g)
  • pół pomidora malinowego (70g)
  • czerwona cebula (30g)
  • kawałek papryki czerwonej (70g)
  • plasterek fety półtłustej (30g)
  • 5 czarnych oliwek (10g)
  • sos: 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 % tł., kilka listków świeżej bazylii, pieprz, szczypta (!) soli, estragon, odrobina octu jabłkowego

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x