składniki (na 2 porcje): - fenkuł, 1/2 szt. - ogórek gruntowy, 1szt. - jabłko, 1/2 dużej szt. - natka pietruszki, pęczek - sok z cytryny - oliwa z oliwek, 2 łyżeczki - sól himalajska, czarny pieprz
Wartość odżywcza całego przepisu: Wartość energetyczna: 260 kcal Białko: 7,5 g Tłuszcz: 11 g Węglowodany: 40 g Błonnik pokarmowy: 13,6 g Cholesterol: 0 mg Wapń: 280 mg Żelazo: 4 mg Witamina C: 155 mg
Sałatka jest bogatym źródłem wapnia (w całej sałatce jest go tyle co w szklance mleka). Dodatkowo sałatka zawiera sporą ilość żelaza, które, dzięki obecności witaminy C, lepiej się przyswaja. Sałatka idealna wzmocnienie odporności.
Dziękujemy Pani Marcie Dymek za pyszną i zdrową inspirację sałatkową Źródło: "Jadłonomia" Marta Dymek, sałatka str. 173