Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

30 min
4  porcje
Łatwe
Zawiera alergeny: Jaja

Jajko bialko kurze , Ser naturalny , Baleron gotowany , sliwki suszone , Papryka czerwona

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Na przygotowanie 4 porcji muffinów potrzebne będzie 30 minut.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 100g serka naturalnego kremowego lub fety
  • 50g boczku pokrojonego w kostkę
  • 50g śliwek kalifornijskich posiekanych (np. California Prune Board)
  • ½ papryki posiekanej
  • garść jarmużu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki do dekoracji

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Jarmuż zalej wrzątkiem, po ok. 1 minucie zlej wrzątek, jarmuż odciśnij, posiekaj. Do miski przełóż żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj. Dodaj ubite białka, ponownie wymieszaj. Masę nakładaj do foremek/papilotów muffinkowych. Muffiny piecz przez 15 minut w temp. 175 stopni, opcja termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika muffiny udekoruj kiełkami i podawaj ciepłe.

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x