Zupa krem z zielonego groszku z grzankami razowymi

15 min
1  porcja
Łatwe

Bulion z kury z warzywami , Mleko 2% tluszczu , Zielony groszek , Cebula , Oliwa z oliwek

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Krem z zielonego groszku z dodatkiem orzeźwiającej mięty i chrupiących grzanek. Jego przygotowanie trwa dosłownie 15 minut, a smak powali Cię na kolana

  • W niewielkim rondlu na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę.
  • Zalewamy ją bulionem.
  • Dodajemy groszek zielony (nie z puszki!) i gotujemy do miękkości.
  • Następnie miksujemy zupę na gładki krem z dodatkiem świeżych ziół np. mięty.
  • do smaku solą i pieprzem.
  • Podajemy z grzankami z połowy kromki chleba żytniego.

Składniki:
  • niepełna szklanka bulionu warzywnego-drobiowego (150g)
  • mleko 2% tł. lub mleko kokosowe light (30 ml)
  • szklanka groszku zielonego (150g)
  • pół cebuli (30g)
  • łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • przyprawy: koperek lub mięta, pieprz, odrobina soli.
  • ½ kromki chleba razowego – grzanki (20g)


Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb

Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x