Zgodnie z badaniami z 2010 roku, co piąty Amerykanin chce rozpocząć dzień w McDonaldzie! Dobrze, że żyjemy w Polsce, bo u nas na pewno takich osób jest mniej. Ale zdarza się każdemu z nas wrzucić na szybo śniadanie z McDonalda. Jajko McMuffin to klasyczny produkt śniadaniowy, który jest w menu Maca od 1975 roku. Może wydawać się zdrowym wyborem, z pięcioma prostymi składnikami. Bo przecież ma jajko bogate w białko… Jak jest naprawdę? Okazuje się, że w kanapce jest blisko 50 składników! Nie do wiary… Kanpka ma 300 kalorii, 17 gramów białka, 12 gramów tłuszczu, 29 gramów węglowych, 730 mg sodu.
Producent na etykiecie wymienia składniki: angielski muffin, jajko, pasteryzowany ser amerykański, boczek w stylu kanadyjskim, masło solone.
A co mamy w składzie naprawdę? Węglowodany nie zawsze są wrogiem, ale w tym przypadku - i owszem. Taki muffin może zawierać do ośmiu zmodyfikowanych genetycznie składników: mąkę wzbogaconą, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, żółtą mąkę kukurydzianą, mączkę kukurydzianą, kwas cytrynowy, lecytynę sojową, olej sojowy i/lub olej rzepakowy.
Kupuj TAŃSZE wejściówki i karnety na siłownie i zajęcia w klubie fitness na Myfitweb.pl
Oprócz wody, drożdży i jest dwa procent lub mniej następujących składników: sól, siarczan wapnia, węglan wapnia, cytrynian wapnia, mąka ryżowa, słód jęczmienny, sztuczne/naturalne aromaty, środki kondycjonujące ciasta, propionian wapnia i sorbinian potasu (środek konserwujący), lecytynę sojową.
Co jeszcze z cudownych składników?
1. Mąka pszenna wzbogacona w muffinie. Gluten pszeniczny może powodować problemy trawienne, bóle głowy, zmęczenie i inne objawy
2. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Ma dużo cukru, zwiększa apetyt, co może prowadzić do poważnych problemów, takich jak otyłość.
3. Jajka pochodzą od kurcząt, które są chowane w klatkach, nie mają nawet miejsca na rozprostowanie skrzydeł. Nigdy nie widzą światła, co oznacza, że brakuje im witaminy D, a ich dieta składa się głównie z soi i kukurydzy.
4. Ser amerykański pasteryzowany to wysoce przetworzony produkt mleczny najprawdopodobniej pochodzi od krowy poddawanej działaniu syntetycznych hormonów (rBGH) w celu zwiększenia produkcji mleka o około 10 procent. Praktyka ta jest nie tylko niebezpieczna dla zwierząt (stają się osłabione, niepłodne i cierpią z powodu zarażonych wymion), ale również konsumentów, dlatego też zostały zakazane w Australii, Nowej Zelandii, Japonii i Europie.
Ludzie, którzy spożywają produkty z tego mleka łatwo absorbują jego produkt uboczny, insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1), który był związany z rakiem piersi, okrężnicy i prostaty. Ten ser może zawierać żółty barwnik 6, barwnik spożywczy zabroniony w Norwegii i Szwecji ze względu na związki powodujące raka.
5. Bekon na styl kanadyjski. Świnie, z których robi się ten bekon prawdopodobnie nigdy nie były na pastwisku i są na genetycznie modyfikowanej diecie żywnościowej. Taka wieprzowina nie będzie dobrym źródłem białka. Ma też w składzie np. cukier (dodawany po to, aby był bardziej wciągający), sól, mleczan sodu, fosforan sodu, dioctan sodu i azotyn sodu (środki konserwujące). Najbardziej niebezpieczną zawartością może być azotan sodu (używany do rozjaśniania i konserwowania boczku), ponieważ zawiera trujące metalowe pozostałości, arsen i ołów.
Następnym razem, zanim wskoczysz po Mcdonald's menu, dwa razy się zastanów. Może lepiej zjeść po prostu jogurt naturalny z nasionami chia? Wybór należy do Ciebie.