Nutella szkodzi. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jej jeść

03 maja 2017 18:00

Myfitweb

Pyszny i słodki przysmak coraz częściej jest brany pod lupę przez specjalistów od żywienia. Wszystko za sprawą składników, które zdrowe nie są. W szczególności oleju palmowego, którego Nutella ma w swoim składzie aż 1/3! Badania Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności wykazują na działanie kancerogenne Nutelli.

Nutella szkodzi. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jej jeść

Najnowszy raport na temat oleju palmowego wskazuje, że jego spożycie nie jest zdrowe dla dzieci. Wszystko przez przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach, ok. 200°C. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że podczas rafinacji olei roślinnych tworzą się kancerogenne substancje: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). Najwyższe stężenie tych substancji wykryto w tłuszczach i olejach palmowych.


Jak na takie doniesienia reaguje producent Nutelli? Ferrero oświadcza, że olej palmowy z Nutelli nie naraża konsumentów na żadne przypadłości, a sam kontroluje proces produkcji słodkiego kremu przez cały czas. - Produkcja Nutelli bez oleju palmowego spowodowałaby powstanie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to krok wstecz – mówi kierownik sprzedaży Ferrero w rozmowie z agencją Reutera.


MASZ OCHOTĘ NA COŚ SŁODKIEGO? Przepis na cake pops ze śliwkami kalifornijskimi


Okazuje się, że Ferrero korzysta ze 185 tysięcy ton oleju palmowego rocznie, a użycie zamienników w produkcji naraziłoby firmę na straty. I to ogromne, bo sięgające nawet 22 milionów dolarów.


Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności publikuje badania i ostrzega przed spożyciem dużych ilości produktów zawierających olej palmowy. Informuje także, że potrzebne są dalsze analizy, które w jednoznaczny sposób wykażą co może się stać, gdy będziemy spożywać substancję w nadmiarze.


Producenci Nutelli mogą mieć przed sobą gorsze czasy. Jak się okazuje, przysmak zniknie z półek włoskich supermarketów Coop. Właściciele innych marketów też już zapowiadają, że nie będą sprzedawać słodkiego kremu.


Jaki skład ma Nutella? Oczywiście cukier jest tu podstawą - w 100 g produktu jest aż 56,7 g cukru. 32 proc. kremu to olej palmowy i niewielki dodatek: 13 proc. orzechów laskowych. W skład kremu wchodzi też mleko w proszku i odtłuszczone kakao.


PRZEPIS NA DZIŚ: Domowa nutella, zdrowa i pyszna!

Tylko u nas

Zobacz również

Pracodawca

Musclemania Poland: zaprezentuj swoją metamorfozę

Pracodawca

Niezależnie od tego, czy Twoje dziecko ma 4 czy 14 lat, może koszystać z odpowiednich

Pracodawca

Balet dla dzieci: jakie korzyści dają dziecku zajęcia taneczne?

Tylko u nas

Zadbaj o zdrowie

x