Przepis na mleko roślinne. Nie kupuj go, zrób sama!

25 września 2017 13:43

Myfitweb

Nie możesz pić mleka krowiego? Zrób sama w domu mleko roślinne. Przepis jest banalnie prosty, zajmuje jedynie trochę czasu. Napój poleca sama Ewa Chodakowska.

Żeby zrobić mleko migdałowe wg przepisu Ewy Chodakowskiej potrzebne będą: pół szklanki migdałów bez skórki i 2 szklanki wody. TYLE.

Jak przygotować? Migdały zalewamy wodą i namaczamy pod przykryciem przez 12 godzin. Po tym czasie wszystko miksujemy, odcedzamy przez sitko lub gazę powstały płyn. Przelewamy do naczynia, napój zużywamy tego samego dnia!

KUPUJ wejściówki na siłownię i zajęcia fitness do 60 proc. TANIEJ!

Możemy też zrobić mleko z naturalnym aromatem np. cynamonowym, z ziarenkami wanilii czy ze szczyptą mielonych goździków. Masy powstałej przy przygotowaniu mleka nie wyrzucamy! To co zostanie nam na sitku możemy dodać do owsianki lub koktajlu.

Jeśli nie masz czasu przygotować mleka w domu pozostaje Ci takie sklepowe. Ale uwaga. Wybieraj to z krótką listą składników. Bez cukru, soli, koncentratów soków czy syropów glukozowych czy z tapioki. - Idealny skład to: woda i wsad roślinny (np. ryżowe, migdałowe). Zazwyczaj w 88-95% składają się z wody. Dodatki skrobi, lecytyny, stabilizatory, emulgatory czy karageny są delikatnie mówiąc zbędne - radzi Ewa Chodakowska.

CZYTAJ TEŻ: Błonnik prebiotyczny i jego tajemnice. Gdzie znajdziemy prebiotyki?

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x