Czekoladowo-pomarańczowe ciasto bez mąki

40 min
10  porcji
Łatwe
Zawiera alergeny: Jaja, Orzechy

Jajko cale kacze surowe , Pomarancze ze skorka , Proszek do pieczenia , Skorka pomaranczowa

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Zdrowe, pyszne, bez mąki, z lekko pomarańczową nutą. Ciasto zachwyci każdego. Uwierzcie nam - rozchodzi się w 15 minut! Przepis Nigelli Lawson, urozmaicony przez nas, przez Myfitweb.

Składniki:

Dwie pomarańcze gotujemy do miękkości, czyli około 2 godziny (w dużym garnku pełnym wody, pod przykryciem). Zostawiamy do wystudzenia. My zawsze gotujemy pomarańcze dzień wcześniej, studzą się przez noc. Wystydzone cytrusy kroimy na kawałki, blendujemy na masę - nie musi być idealnie gładka.


Do masy dodajemy składniki: czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej, 200 gramów ksylitolu (może być też erytrol, fruktoza, jeśli ktoś woli - zwykły cukier). Mieszamy masę i dodajemy 6 jajek. Następnie dodajemy 200 gramów zmielonych migdałów (do kupenia gotowe, zmielone w sklepach lub mąka migdałowa) i 50 gramów kakao. Masę blendujemy jeszcze raz.


Całość przelewamy do okrągłej formy na ciasto (u nas - 26 cm). Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 st. Po wyjęciu z piekarnika oblewamy rozpuszczoną czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Można posypać skórką pomarańczową, my tym razem dodaliśmy na górę ziarna granatu. Smacznego!

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x