Mięso z piersi indyka umyj i osusz. Możesz je lekko rozbić tłuczkiem.
Przypraw wg uznania – ja proponuję odrobinkę soli, czarny, grubo mielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże lub ewentualnie suszone zioła np. rozmaryn lub cząber.
Tak przygotowaną pierś natrzyj łyżeczką oleju, zawiń w pergamin lub folię aluminiową i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
W tym samym czasie piecz zamarynowane w oleju i ziołach cząstki ziemniaków ze skórką.
Kapustę i pora poszatkuj i dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku łyżeczką oleju, solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny.
Upieczoną pierś podaj z surówką z kapusty i pieczonymi ziemniakami.
Do posiłku dorzuć jeszcze ¾ szklanki soku z marchewki i selera – możesz go przygotować samodzielnie lub wybrać sok jednodniowy.
Składniki
kawałek filetu z indyka (100g)
sól (szczypta), pieprz, świeży rozmaryn lub cząber, czosnek
2 młode ziemniaki ze skórką (150g)
kapusta biała (120g)
por (30g)
3 łyżeczki oleju rzepakowego (15g) – łyżeczka do marynaty mięsa, łyżeczka do surówki i łyżeczka do obtoczenia ziemniaków