Filet z indyka pieczony w pergaminie, pieczone ziemniaki, surówka z kapusty i pora

25 min
1  porcja
Łatwe
Zawiera alergeny: Mięso

Indyk piers bez skory pieczona na grillu , Sol , Pieprz czarny , Rozmaryn swiezy , Czosnek

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

  • Mięso z piersi indyka umyj i osusz. Możesz je lekko rozbić tłuczkiem.
  • Przypraw wg uznania – ja proponuję odrobinkę soli, czarny, grubo mielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże lub ewentualnie suszone zioła np. rozmaryn lub cząber.
  • Tak przygotowaną pierś natrzyj łyżeczką oleju, zawiń w pergamin lub folię aluminiową i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  • W tym samym czasie piecz zamarynowane w oleju i ziołach cząstki ziemniaków ze skórką.
  • Kapustę i pora poszatkuj i dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw do smaku łyżeczką oleju, solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny.
  • Upieczoną pierś podaj z surówką z kapusty i pieczonymi ziemniakami.
  • Do posiłku dorzuć jeszcze ¾ szklanki soku z marchewki i selera – możesz go przygotować samodzielnie lub wybrać sok jednodniowy.
Składniki
  • kawałek filetu z indyka (100g)
  • sól (szczypta), pieprz, świeży rozmaryn lub cząber, czosnek
  • 2 młode ziemniaki ze skórką (150g)
  • kapusta biała (120g)
  • por (30g)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego (15g) – łyżeczka do marynaty mięsa, łyżeczka do surówki i łyżeczka do obtoczenia ziemniaków
  • szczypta soli, pieprz - do surówki
  • ¾ szklanki świeżego soku marchwiowo-selerowego (180g)

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x