- Płatki owsiane prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
- Jogurt posypujemy płatkami, otrębami oraz cząstkami pomarańczy i borówkami.
Składniki:
- jogurt naturalny 2% tł. [200g]
- 4 łyżki płatków owsianych [40g] – można je uprażyć na patelni
- łyżka otrębów pszennych [10g]
- ½ pomarańczy [100g]
- garść borówek amerykańskich [60g]
Porada: płatki owsiane możesz ugotować lub zalać jogurtem poprzedniego dnia. Musisz jednak wiedzieć, że gotowanie ponosi indeks glikemiczny potrawy, ale jednocześnie ułatwia strawność. Ugotowane płatki owsiane mają tzw. skleikowaną skrobię, czyli taką która łatwo trawi się w naszym organizmie. Ja zdecydowanie bardziej wolę płatki ugotowane, wystudzone i dopiero później polane jogurtem. Do każdej owsianki dodaję kolorowe, sezonowe owoce, dzięki czemu dostarczam sobie witamin i składników mineralnych oraz smaku!
Przepis z akcji 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
Jak dołączyć do akcji:
1. Zarejestruj się tu: http://myfitweb.com
2. Znajdź w serwisie grupę - 2 tygodnie pod Okiem Dietetyka na Myfitweb
3. Dołącz do grupy i korzystaj z diet, przepisów, porad i ciekawostek