Młoda kapusta

25 min
4  porcje
Łatwe

Kapusta biala , Maslo , Cebula , Czosnek , Mak ziarna , Sok z cytryny swiezy , Koper

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Oryginalne połączenie kapusty z makiem daje bardzo ciekawy i pyszny smak. Idealna potrawa na jarzynkę do obiadu czy jako samodzielne danie na kolację.

Składniki (na 4 porcje):
- kapusta włoska, mała szt.
- masło, 2 łyżki
- cebula, 1szt.
- czosnek, 2 ząbki
- mak mielony, 2 łyżki
- wino wytrawne białe, 1/2 szklanki
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- koperek, pęczek
- sól, czarny pieprz do smaku
  1. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.
  2. Dodaj mak i mieszaj jeszcze 2 minuty.
  3. Następnie do garnka dodaj posiekaną kapustę, dodaj odrobinę soli i zostaw pod przykryciem na 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj wino i sok z cytryny.
  5. Dokładnie wymieszaj i duś do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  6. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, a także dodaj posiekany koperek.

Kapusta z makiem jest dobrym źródłem wapnia. Spożywając jedną porcję kapusty dostarczymy 170 mg wapnia. Taka ilość wapnia zawarta jest np. w 100 g jogurtu naturalnego.

Przepis zaczerpnięty jest z książki: Warzywo - 100 sposobów na jarzynę, Dominika Wójciak.
Pani Dominiko, dziękujemy za inspirację :)


Poradnia dietetyczna Food & Diet

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x