Najnowszy raport na temat oleju palmowego wskazuje, że jego spożycie nie jest zdrowe dla dzieci. Wszystko przez przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach, ok. 200°C. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że podczas rafinacji olei roślinnych tworzą się kancerogenne substancje: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). Najwyższe stężenie tych substancji wykryto w tłuszczach i olejach palmowych.
Jak na takie doniesienia reaguje producent Nutelli? Ferrero oświadcza, że olej palmowy z Nutelli nie naraża konsumentów na żadne przypadłości, a sam kontroluje proces produkcji słodkiego kremu przez cały czas. - Produkcja Nutelli bez oleju palmowego spowodowałaby powstanie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to krok wstecz – mówi kierownik sprzedaży Ferrero w rozmowie z agencją Reutera.
MASZ OCHOTĘ NA COŚ SŁODKIEGO? Przepis na cake pops ze śliwkami kalifornijskimi
Okazuje się, że Ferrero korzysta ze 185 tysięcy ton oleju palmowego rocznie, a użycie zamienników w produkcji naraziłoby firmę na straty. I to ogromne, bo sięgające nawet 22 milionów dolarów.
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności publikuje badania i ostrzega przed spożyciem dużych ilości produktów zawierających olej palmowy. Informuje także, że potrzebne są dalsze analizy, które w jednoznaczny sposób wykażą co może się stać, gdy będziemy spożywać substancję w nadmiarze.
Producenci Nutelli mogą mieć przed sobą gorsze czasy. Jak się okazuje, przysmak zniknie z półek włoskich supermarketów Coop. Właściciele innych marketów też już zapowiadają, że nie będą sprzedawać słodkiego kremu.
Jaki skład ma Nutella? Oczywiście cukier jest tu podstawą - w 100 g produktu jest aż 56,7 g cukru. 32 proc. kremu to olej palmowy i niewielki dodatek: 13 proc. orzechów laskowych. W skład kremu wchodzi też mleko w proszku i odtłuszczone kakao.