Nutella szkodzi. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jej jeść

03 maja 2017 18:00

Myfitweb

Pyszny i słodki przysmak coraz częściej jest brany pod lupę przez specjalistów od żywienia. Wszystko za sprawą składników, które zdrowe nie są. W szczególności oleju palmowego, którego Nutella ma w swoim składzie aż 1/3! Badania Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności wykazują na działanie kancerogenne Nutelli.

Najnowszy raport na temat oleju palmowego wskazuje, że jego spożycie nie jest zdrowe dla dzieci. Wszystko przez przetwarzanie oleju w wysokich temperaturach, ok. 200°C. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że podczas rafinacji olei roślinnych tworzą się kancerogenne substancje: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD). Najwyższe stężenie tych substancji wykryto w tłuszczach i olejach palmowych.


Jak na takie doniesienia reaguje producent Nutelli? Ferrero oświadcza, że olej palmowy z Nutelli nie naraża konsumentów na żadne przypadłości, a sam kontroluje proces produkcji słodkiego kremu przez cały czas. - Produkcja Nutelli bez oleju palmowego spowodowałaby powstanie gorszego substytutu prawdziwego produktu, byłby to krok wstecz – mówi kierownik sprzedaży Ferrero w rozmowie z agencją Reutera.


MASZ OCHOTĘ NA COŚ SŁODKIEGO? Przepis na cake pops ze śliwkami kalifornijskimi


Okazuje się, że Ferrero korzysta ze 185 tysięcy ton oleju palmowego rocznie, a użycie zamienników w produkcji naraziłoby firmę na straty. I to ogromne, bo sięgające nawet 22 milionów dolarów.


Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności publikuje badania i ostrzega przed spożyciem dużych ilości produktów zawierających olej palmowy. Informuje także, że potrzebne są dalsze analizy, które w jednoznaczny sposób wykażą co może się stać, gdy będziemy spożywać substancję w nadmiarze.


Producenci Nutelli mogą mieć przed sobą gorsze czasy. Jak się okazuje, przysmak zniknie z półek włoskich supermarketów Coop. Właściciele innych marketów też już zapowiadają, że nie będą sprzedawać słodkiego kremu.


Jaki skład ma Nutella? Oczywiście cukier jest tu podstawą - w 100 g produktu jest aż 56,7 g cukru. 32 proc. kremu to olej palmowy i niewielki dodatek: 13 proc. orzechów laskowych. W skład kremu wchodzi też mleko w proszku i odtłuszczone kakao.


PRZEPIS NA DZIŚ: Domowa nutella, zdrowa i pyszna!

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x