Ciastka, ciasteczka, koktajle, smoothie – wszystko w jednym miejscu. A piękne zdjęcia zachęcają do przygotowania legalnych smakołyków. Nie wiadomo tylko, który wybrać! Wszystkie prezentują się przesmacznie! Plantifulway to instagramowy profil z przepisami na wegańskie słodycze. Piękne zdjęcia, proste przepisy i pyszne słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia. W większości przepisów potrzeba tylko kilku składników i maksymalnie 30 minut wolnego czasu na przygotowanie.
KUPUJ TANIE wejściówki i karnety na siłownię i fitness w Twoim mieście. TYLKO na Myfitweb.pl
Profil Plantifulway prowadzi 18-letnia Natalia, która na co dzień chodzi do 3 klasy Liceum Ogólnokształcącego w Gorzowie Wielkopolskim. Na zdjęciach i w opisach widać pasję do… słodyczy. Pomysł na prowadzenie profilu i dzielenie się przepisami powstał po rozstaniu z chłopakiem. Natalia stwierdziła, że musi zacząć zmieniać swoje życie, starając się naprawiać błędy przeszłości - w tym złe odżywianie. - Potrzebowałam miejsca gdzie mogłam się dzielić swoimi uczuciami czy wahaniami na temat diety i samooakceptacji, na instagramie znalazłam grono inspirujących mnie osób, które w dużej mierze mi pomogły na początku mojej drogi i dodawały otuchy w trudnych chwilach. Zakładając konto chciałam się dzielić z innymi stylem życia który wybrałam a także przepisami które zaczęłam tworzyć – mówi Myfitweb.pl 18-latka.
Inspiracje, pomysły na przepisy, 18-latka znajduje w książkach kucharskich, na blogach, a także w telewizji. - Jednak największym sukcesem wyśmienitego dania jest przypadek – przyznaje. – Spędzając większość wolego czasu w kuchni staram się kombinować, jeść to, na co mam ochotę, to co daje natura, czyli sezonowo. Kombinuję, przekręcam przepisy, używam zamienników, czy zwyczajnie jakiegoś składnika mi zabraknie a wychodzi z tego, coś co zapiera mi i moim bliskim dech w piersiach – dodaje.
Piękne zdjęcia Natalia robi sama, zazwyczaj aparatem, ale często używa też telefonu. Wegańskie słodycze piecze i przygotowuje sama. - Każdą wolną chwilę, weekendami nawet cały dzień, w dni szkolne przesiaduję w nocy, gdy każdy już śpi, a mi do głowy wpadnie jakiś pomysł. Można powiedzieć, że kuchnia stała się moim ,,drugim pokojem". Jednak uwielbiam to co robię i nie zamieniłabym swojej pasji na żadną inną – przyznaje.
Przygodę z weganizmem Natalia zaczęła na początku roku 2016. - Byłam wtedy tylko wegetarianką próbującą swoich sił także w diecie wegańskiej. Na dietę roślinną przechodziłam już rok później – opowiada dziewczyna. Na taką zmianę nałożyło się wiele czynników m.in. chęć zwalczenia problemów z cerą i alergie pokarmowe. Natalia chciała też zrobić coś dla środowiska i planety.
Ulubiony deser? - Ciężko wybrać! Należę do grona osób, które mogłyby jeść na słodko wszystkie posiłki. Jednak najbardziej lubię czekoladowe brownie z rozpływającymi się kawałkami czekolady z gałką lodów bananowych i kwaśnymi malinami czy borówkami – kończy Natalia i tym samym zachęca nas do spędzenia kilku chwil w kuchni na przygotowaniu zdrowego ciasta!