Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem

30 min
2  porcje
Łatwe

Cukinia , Komosa ryzowa , Hummus classic , Cebula , Czosnek , Maka pszenna pelnoziarnist

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Komosa ryżowa nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i białka, ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna! Warto więc wprowadzić ją do swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli.

Składniki:

Poniżej przepis na pyszne placki z cukinii i komosy ryżowej z dodatkiem hummusu. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, lunch lub pyszna przekąska na gorąco i na zimno. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy lub na piknik w plenerze. Idealnie komponują się z ulubionym sosem np. jogurtowym, ziołowym czy sosem z tahini. Smakują dorosłym i dzieciom, a ze względu na swój skład śmiało mogą wzbogacić menu wegetarian.


Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.

Wskazówka:

Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini. Na sos jogurtowo-hummusowy potrzebujemy: ½ opakowania hummusu (my użyliśmy tego klasycznego od Well Well), 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy. Składniki mieszamy i sos jest gotowy.

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x