Filtruj
wyczyśćSzukaj tutaj
Pamiętacie zajęcia z beer yogi? Uczestnicy ćwiczyli z kuflem piwa w ręku. Albo jogę, w której towarzyszyły koty? Teraz pora na nowość. Coraz popularniejsza staje się joga nago… kursanci podczas zajęć nie mają na sobie nic.
Myślisz odchudzanie, mówisz: dieta i trening. I tak, owszem, to klucz do sukcesu, jednak jest jeszcze pewna bardzo ważna kwestia, która wpływa na efekty metamorfozy. Sen. Jego jakość i ilość.
Błonnik pokarmowy to element niezbędny w codziennej zdrowej diecie. Dzięki niemu pożywienie ma większą objętość i jednocześnie taką samą energetyczność. Oznacza to, że jedząc produkty bogate w błonnik pokarmowy odczuwamy szybciej i na dłużej uczucie nasycenia, a nie dostarczamy więcej kalorii. Dzieje się tak, gdyż nasz przewód pokarmowy nie wykorzystuje błonnika jako źródła energii, a jedynie jako tzw. „materiał balastowy”.
Wydawałoby się, że dieta bogata w owoce i warzywa to najlepsze, co możemy zaoferować sobie i swojej rodzinie – w tym jej najmłodszym członkom. Okazuje się jednak, że nawet w tym przypadku czyhają na nas niebezpieczeństwa, z których nie zdajemy sobie sprawy.
Sezon na szparagi zaczyna się w czerwcu i trwa krótko, bo tylko miesiąc. Dlatego warto jeść je często wiosną i latem. Na różne sposoby – gotowane, zapiekane, z makaronem. Szparagi są niskokaloryczne, 100 gram ma jedynie 20 kalorii. Mają cenne składniki mineralne i witaminy. Oto 5 rzeczy, których nie wiedziałeś o szparagach.