Filtruj
wyczyść
Szukaj tutaj
Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Jasny miąższ jest pełny wartości odżywczych, a do tego niskokaloryczny, dlatego też polecany osobom na diecie. Właśnie teraz niska cena pomelo zachęca do zakupu. Dlaczego warto jeść pomelo?
Myślisz odchudzanie, mówisz: dieta i trening. I tak, owszem, to klucz do sukcesu, jednak jest jeszcze pewna bardzo ważna kwestia, która wpływa na efekty metamorfozy. Sen. Jego jakość i ilość.
Błonnik pokarmowy to element niezbędny w codziennej zdrowej diecie. Dzięki niemu pożywienie ma większą objętość i jednocześnie taką samą energetyczność. Oznacza to, że jedząc produkty bogate w błonnik pokarmowy odczuwamy szybciej i na dłużej uczucie nasycenia, a nie dostarczamy więcej kalorii. Dzieje się tak, gdyż nasz przewód pokarmowy nie wykorzystuje błonnika jako źródła energii, a jedynie jako tzw. „materiał balastowy”.
- Każda aktywność fizyczna niesie za sobą zwiększoną potliwość, a co za tym idzie, większe zapotrzebowanie na płyny. Gdy odwodnimy się nieznacznie - o 2 proc. nasza wydolność (zdolność do wykonywania wysiłku) spada o 10 proc. - mówi Stanisław Rydzewski, mgr inż. dietetyki, specjalista ds. suplementacji i żywienia funkcjonalnego marki Zdrowe Pola. A czy Ty pamiętasz o tym żeby dobrze się nawodnić? W domu możesz sam zrobić izotonik. Będzie zdrowy, bez konserwantów i niepotrzenych składników.
Sezon na szparagi zaczyna się w czerwcu i trwa krótko, bo tylko miesiąc. Dlatego warto jeść je często wiosną i latem. Na różne sposoby – gotowane, zapiekane, z makaronem. Szparagi są niskokaloryczne, 100 gram ma jedynie 20 kalorii. Mają cenne składniki mineralne i witaminy. Oto 5 rzeczy, których nie wiedziałeś o szparagach.