Filtruj
wyczyśćSzukaj tutaj
Myślisz odchudzanie, mówisz: dieta i trening. I tak, owszem, to klucz do sukcesu, jednak jest jeszcze pewna bardzo ważna kwestia, która wpływa na efekty metamorfozy. Sen. Jego jakość i ilość.
Błonnik pokarmowy to element niezbędny w codziennej zdrowej diecie. Dzięki niemu pożywienie ma większą objętość i jednocześnie taką samą energetyczność. Oznacza to, że jedząc produkty bogate w błonnik pokarmowy odczuwamy szybciej i na dłużej uczucie nasycenia, a nie dostarczamy więcej kalorii. Dzieje się tak, gdyż nasz przewód pokarmowy nie wykorzystuje błonnika jako źródła energii, a jedynie jako tzw. „materiał balastowy”.
Jogurt zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak białko i wapń. Ten tradycyjny wytwarza się przez dodanie dwóch kultur bakteryjnych do mleka, aby "sfermentować" laktozę do kwasu mlekowego. Tworzy się kwaśny smak i gęsta konsystencja. Jeśli jogurt zostanie schłodzony po fermentacji, bakterie pozostaną aktywne, a produkt można oznakować jako zawierający kultury "żywe" lub "aktywne", które są dobre dla jelit. Ale który jogurt jest najlepszy? Składniki takie jak pektyna i guma guar są zwykle oznaką produktu o słabszej jakości. Jeśli kupujesz jogurty smakowe, sprawdź zawartość cukru.
70-letnia Australijka, Carolyn Hartz, 28 lat temu całkowicie zrezygnowała z cukru w swojej diecie. Efekty są zachwycające.
Nie ma nic lepszego niż musy, kremy i budynie czekoladowe – przyznaje Ewa Chodakowska i podaje trzy przepisy idealne na jesień. Te fit desery mogą zagościć u Ciebie w menu, bo są proste w przygotowaniu, pyszne i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Każdy z nich ma nie więcej niż 350 kalorii.