Czytamy etykiety! Czego nie powinno być w jogurcie?

22 czerwca 2018 17:37

Myfitweb

Dobry nawyk: czytamy etykiety produktów, które w markecie wkładamy do koszyka. Potwierdzi to każdy dietetyk. Czego nie powinno być w jogurcie?

Jeśli jogurt, to tylko naturalny? Tak, albo taki z dobrym składem. Pewne jest jedno: producenci zorientowali się, że coraz więcej osób czyta etykiety i starannie dobierają składniki. Chemicznym komponentom mówimy zdecydowane nie! Jogurt naturalny powinien mieć w swoim składzie tylko mleko i bakterie. Nic więcej nie jest potrzebne. Unikaj:

• Mleka w proszku - tylko podnosi kaloryczność jogurtu. Nie jest też dobre dla osób, które nie tolerują cukru mlecznego – laktozy,
• Zagęstników – guma guar, pektyny, skrobia modyfikowana,
• Regulatory kwasowości – przedłużają trwałość produktu. Dają kwaskowaty smak. E330 i E331,
• Konserwanty – także wydłużają trwałość produktów, nadają jedwabistą konsystencję. Np. fosforan magnezu, czyli E343,
• Żelatyna – zagęszcza jogurty, tylko po co?

Jaki jogurt wybrać? 

Naszym zdaniem najlepszy jogurt to naturalny, może być typu greckiego. Który rodzaj jogurtu jest najlepszy?

Jogurt naturalny - z czym?

Unikaj jogurtów owocowych, jeśli chcesz taki zjeść to zrób go sam. Do naturalnego jogurtu dodaj owoce i gotowe. Dobrym pomysłem na przekąskę jest też jogurt z amarantusem ekspandowanym albo z musli. Jeśli chcesz go zjeść na słodko dodaj łyżkę miodu, syropu klonowego lub daktylowego.

PRZEPIS NA: Chia-jogurt z morelami - KLIKNIJ

PRZEPIS NA:Jogurt z płatkami i pomarańczą - KLIKNIJ

Jogurt naturalny - kcal

Kubek jogurtu naturalnego 250 gramów ma 150 kcal. Dlatego jest on polecany na odchudzanie.

Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Obiekty w okolicy

Zobacz również

x