Facebook Pixel

WITAJ NA MYFITWEB

Na Myfitweb kupisz tanie wejściówki oraz karnety umożliwiające wejście do wielu klubów. Z nami zaplanujesz dietę oraz trening.

Nie masz jeszcze konta?

LUB
POKAŻ

Wybierając „Zarejestruj się” akceptujesz Regulamin Myfitweb, Politykę prywatności oraz pliki cookies.

Kuskus po królewsku w stylu marokańskim

Kuskus po królewsku w stylu marokańskim
4 porcje Średnie Inna Wszyscy

Składniki:

Wartości odżywcze

  • Wartość odżywcza % GDA*
  • Kalorie69328%
  • Tłuszcze13 g16%
  • Cholesterol 118 g39%
  • Sód257 mg4%
  • Węglowodany96 g 28%
    • Cukry0 g0%
  • Białko40 g67%
% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Bywa, że smak potraw przenosi nas w dowolny zakątek świata. Kuchnia marokańska to bogactwo przypraw i intrygujące połączenia smaków. W daniach często króluje kuskus, ciecierzyca, i olej arganowy, który nadaje potrawom delikatnego, orzechowego aromatu. W przepisie wykorzystano olej arganowy (Oleje Świata).

Typy posiłków: Obiad Kolacja Zawiera alergeny: Mięso

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju ryżowego lub z pestek winogron (do wyboru) w dużym rondlu lub garnku. Następnie dolać kolejne 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka doprawionego solą, pieprzem, cynamonem, imbirem. Wszystko razem podsmażyć na średnim/małym ogniu.


W międzyczasie przygotować warzywa. Cukinię pokroić w kostkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, marchewki obrać. Papryki i marchewki pokroić w słupki, pomidora przekroić na pół. Gdy kurczak będzie miękki, a cebula zacznie się rozpadać – zalać mięso z cebulą – wodą (tak, aby przykryć całość ponad 2-3 cm. Do garnka dodajemy szafran. Po 15 minutach od zagotowania dodajemy białą kapustę i marchew, i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidora, paprykę, ciecierzycę i cukinię. Gotujemy około 5-8 minut.


Następnie przygotowujemy kuskus. Przekładamy go do miski, dodajemy rodzynki, morele i migdały, i zalewamy gorącym bulionem (z warzyw i mięsa). Gdy kuskus wchłonie część wody, dolewamy olej arganowy, przykrywamy folią aluminiową.


Kuskus wyjmujemy na tażin, spulchnimy widelcem i układamy na wierzchu kurczaka z warzywami. Dekorujemy kawałkami cytryn i obsypujemy kolendrą lub natką (można dosypać kilka migdałów blanszowanych).

Autorką przepisu jest Beata Śniechowska dla Oleje Świata, www.beatasniechowska.pl.


Kupuj tanie wejściówki i multikarnety

Wybieraj kluby fitness, siłownie i baseny z naszej ogólnopolskiej bazy

  • siłownie
  • zajęcia fitness
  • baseny
  • inne obiekty sportowe
Zobacz komentarze

Kup karnet lub wejściówkę

  • Kluby
  • Zajęcia
  • Baseny
  • Inne

Myfitweb poleca


Dieta bezglutenowa. 5 faktów o diecie, które musisz znać

artykuł


Kalistenika. Czy ten trening jest dla Ciebie? [EFEKTY, ĆWICZENIA, JAK ZACZĄĆ]

artykuł


Dodaj te 4 ćwiczenia do treningu, a będziesz mieć SUPER mocne ciało

artykuł


Trening siłowy. 4 powody, dla których jest lepszy niż kardio

artykuł


Joga wyleczyła ją z traumy. Internauci pokochali zdjęcia Heidi Williams, są po prostu cudowne

artykuł


Co jeść przed treningiem aby schudnąć? Pytamy eksperta

artykuł

Dołącz do nas

Zobacz także

Bezglutenowe brownie z bakaliami na expressowo

Sałatka z truskawkami

Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem