Furorę wśród przepisów na zdrowe, domowe słodycze robi ciasto z buraków. Na pewno już nie raz widzieliście taki przepis w internecie. I fakt, takie ciasto jest pycha! Co prawda, przygotowując zdrowe słodycze, trzeba mieć na uwadze, że jest to inny rodzaj słodkości. I do tego trzeba się przyzwyczaić.
Czerwony burak to źródło wielu cennych mikroelementów i pierwiastków: betancjanów, które mają zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej, antocyjanów i przeciwutleniaczy hamujące rozwój wolnych rodników. Potas i magnez zawarty w buraku korzystnie wpływają na choroby układu krwionośnego. Zawartość żelaza pomaga w leczeniu anemii i reguluje pracę wątroby. Buraki ze względu na zawartość błonnika są idealne dla osób na diecie odchudzającej.
Kupuj karnety i wejściówki do 60 proc. TANIEJ!
Burak może być tak samo używany do ciast, jak doskonale znana nam marchewka czy dynia. Wystarczy trochę puree z tego warzywa, gorzka czekolada, kakao, olej kokosowy i do działa. Buraki oczywiście gotujemy, blendujemy i z takiej masy robimy ciasto. Możemy do niego dodać wiórki kokosowe, siemię lniane, nasiona chia i inne zdrowe dodatki.
Wielbiciele fasoli mogą także spożywać ją w słodkościach. Muffiny, babeczki albo tarta? Brzmi zachęcająco. I zapewniamy, że nikt się nie zorientuje czego użyliśmy do przygotowania deseru. Np. na brownie z fasoli wystarczą 2 puszki czerwonej fasoli, 4 jajka, 2 banany, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki ksylitolu, półtorej łyżeczki sody i 3 łyżki oleju kokosowego. Z powstałej zblendowanej masy pieczemy ciasto, a wystudzoną całość na sam koniec można polać polewą z gorzkiej czekolady! Na sam wierzch wykładamy owoce sezonowe i deser mamy jak z cukierni. Tyle, że zdrowy. Porcja takiego ciasta ma około 80 kalorii, więc można jeść śmiało.
PRZEPIS: Zdrowy tort jagodowy z truskawkami
Furorę wśród fit deserów robi także zdrowa nutella. Ta domowego wyrobu nie będzie miała oleju palmowego w składzie, łyżek cukru i innych niechcianych dodatków. Awocado, banan i kakao wystarczą żeby przygotować pyszną i zdrową przekąskę. Awocado są pożywne, nasycone kwasami tłuszczowymi. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniżają poziom cholesterolu, a zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są najbardziej kaloryczne z owoców!