Jeśli jogurt, to tylko naturalny? Tak, albo taki z dobrym składem. Pewne jest jedno: producenci zorientowali się, że coraz więcej osób czyta etykiety i starannie dobierają składniki. Chemicznym komponentom mówimy zdecydowane nie! Jogurt naturalny powinien mieć w swoim składzie tylko mleko i bakterie. Nic więcej nie jest potrzebne. Unikaj:
• Mleka w proszku - tylko podnosi kaloryczność jogurtu. Nie jest też dobre dla osób, które nie tolerują cukru mlecznego – laktozy,
• Zagęstników – guma guar, pektyny, skrobia modyfikowana,
• Regulatory kwasowości – przedłużają trwałość produktu. Dają kwaskowaty smak. E330 i E331,
• Konserwanty – także wydłużają trwałość produktów, nadają jedwabistą konsystencję. Np. fosforan magnezu, czyli E343,
• Żelatyna – zagęszcza jogurty, tylko po co?
Jaki jogurt wybrać?
Naszym zdaniem najlepszy jogurt to naturalny, może być typu greckiego. Który rodzaj jogurtu jest najlepszy?
Jogurt naturalny - z czym?
Unikaj jogurtów owocowych, jeśli chcesz taki zjeść to zrób go sam. Do naturalnego jogurtu dodaj owoce i gotowe. Dobrym pomysłem na przekąskę jest też jogurt z amarantusem ekspandowanym albo z musli. Jeśli chcesz go zjeść na słodko dodaj łyżkę miodu, syropu klonowego lub daktylowego.
PRZEPIS NA: Chia-jogurt z morelami - KLIKNIJ
PRZEPIS NA:Jogurt z płatkami i pomarańczą - KLIKNIJ
Jogurt naturalny - kcal
Kubek jogurtu naturalnego 250 gramów ma 150 kcal. Dlatego jest on polecany na odchudzanie.