To warzywo zmniejsza napięcie nerwowe, leczy nerwice, depresje, zaburzenia snu
12 grudnia 2017 14:36
Myfitweb
Znamy go, lubimy, ale czy jemy często? Burak powinien znaleźć się w naszej diecie. I najlepiej na surowo, choć sprawdzą się też potrawy z pieczonym i gotowanym burakiem. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść uwielbiane przez nasze babcie i mamy buraki?
pixabay.comNajlepsze właściwości lecznicze ma surowy burak, ponieważ w tej formie zachowuje swoje właściwości prozdrowotne w najwyższym stopniu. Burak ćwikłowy charakteryzuje się najsilniejszym działaniem przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym). W głównej mierze przeciwutleniacze to naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Betanina wraz z zawartym w burakach kwasem foliowym obniża poziom homocysteiny – to aminokwas, którego zbyt wysoki poziom prowadzi do zmian miażdżycowych, chorób serca, udarów mózgu i zmian zakrzepowych. IDŹ NA TRENING: tanie wejściówki do siłowni w swoim mieście kupisz na Myfitweb.pl
Potas i magnez zawarty w buraku korzystnie wpływają na choroby układu krwionośnego. Zawartość żelaza pomaga w leczeniu anemii i reguluje pracę wątroby. Buraki ze względu na zawartość błonnika są idealne dla osób na diecie odchudzającej.
Jak jeść? Na surowo – starty na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sałatek, koktajli, zup. Pyszne i efektowane danie z wykorzystaniem buraka – Carpaccio z buraków. Szybkie do zrobienia, zachwyci wielu, przekąska rodem z dobrej restauracji. Do picia polecamy sok z buraka. Wyciskanie zajmie trochę czasu, ale warto! Na zdrowie.