Kuskus po królewsku w stylu marokańskim

40 min
4  porcje
Średnie
Zawiera alergeny: Mięso

Kurczak noga bez skory surowe , Kuskus kasza , Papryka zolta , Papryka czerwona , Pomidory

Wartość odżywcza

Kalorie

Tłuszcze

Cholesterol

Sód

Węglowodany

Białko

% GDA - procent wskazanego dziennego spożycia osoby dorosłej (2500 kcal).

Bywa, że smak potraw przenosi nas w dowolny zakątek świata. Kuchnia marokańska to bogactwo przypraw i intrygujące połączenia smaków. W daniach często króluje kuskus, ciecierzyca, i olej arganowy, który nadaje potrawom delikatnego, orzechowego aromatu. W przepisie wykorzystano olej arganowy (Oleje Świata).

Składniki:

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju ryżowego lub z pestek winogron (do wyboru) w dużym rondlu lub garnku. Następnie dolać kolejne 2 łyżki oleju i obsmażyć kurczaka doprawionego solą, pieprzem, cynamonem, imbirem. Wszystko razem podsmażyć na średnim/małym ogniu.


W międzyczasie przygotować warzywa. Cukinię pokroić w kostkę, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, marchewki obrać. Papryki i marchewki pokroić w słupki, pomidora przekroić na pół. Gdy kurczak będzie miękki, a cebula zacznie się rozpadać – zalać mięso z cebulą – wodą (tak, aby przykryć całość ponad 2-3 cm. Do garnka dodajemy szafran. Po 15 minutach od zagotowania dodajemy białą kapustę i marchew, i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidora, paprykę, ciecierzycę i cukinię. Gotujemy około 5-8 minut.


Następnie przygotowujemy kuskus. Przekładamy go do miski, dodajemy rodzynki, morele i migdały, i zalewamy gorącym bulionem (z warzyw i mięsa). Gdy kuskus wchłonie część wody, dolewamy olej arganowy, przykrywamy folią aluminiową.


Kuskus wyjmujemy na tażin, spulchnimy widelcem i układamy na wierzchu kurczaka z warzywami. Dekorujemy kawałkami cytryn i obsypujemy kolendrą lub natką (można dosypać kilka migdałów blanszowanych).

Autorką przepisu jest Beata Śniechowska dla Oleje Świata, www.beatasniechowska.pl.


Myfitweb poleca

Myfitweb poleca

Tylko u nas

Zobacz również

x