Filtruj
wyczyśćSzukaj tutaj
Myślisz odchudzanie, mówisz: dieta i trening. I tak, owszem, to klucz do sukcesu, jednak jest jeszcze pewna bardzo ważna kwestia, która wpływa na efekty metamorfozy. Sen. Jego jakość i ilość.
Polacy jedzą coraz mniej w domu bądź nie mają w zwyczaju zabierania ze sobą do pracy posiłków przygotowanych wcześniej. Chętnie korzystamy z coffee barów, gdzie dużą kawą z syropem i cukrem możemy się najeść na śniadanie. Zachodzimy do fast foodów po śniadania i niekiedy spożywamy je w samochodach stojąc w porannych korkach. Na lunch wychodzimy obowiązkowo z biura, gdyż daj nam to pewne oderwanie od spraw służbowych w środku dnia.
Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów i smakoszy słodkich przekąsek. Nic dziwnego, skoro sposobów na osłodzenie tego dnia jest co niemiara, a tradycji musi przecież stać się zadość! Statystycznie Polak w słodki czwartek zjada od 2 do 3 pączków, a niektórzy urządzają nawet zawody w ich pożeraniu. My mamy dla Was mniej słodką alternatywę!
Jogurt zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak białko i wapń. Ten tradycyjny wytwarza się przez dodanie dwóch kultur bakteryjnych do mleka, aby "sfermentować" laktozę do kwasu mlekowego. Tworzy się kwaśny smak i gęsta konsystencja. Jeśli jogurt zostanie schłodzony po fermentacji, bakterie pozostaną aktywne, a produkt można oznakować jako zawierający kultury "żywe" lub "aktywne", które są dobre dla jelit. Ale który jogurt jest najlepszy? Składniki takie jak pektyna i guma guar są zwykle oznaką produktu o słabszej jakości. Jeśli kupujesz jogurty smakowe, sprawdź zawartość cukru.
Kolagen to główne białko tkanki łącznej. Jest jednym z najobficiej występujących białek w ciele, nadaje siłę i elastyczności skórze i zastępuje martwe komórki, jest kluczowy dla włosów, paznokci i trawienia, a także zasadniczo skleja nasze stawy i ścięgna. Niestety, produkcja z wiekiem spowalnia, więc ważne jest, aby ją uzupełnić. Jak?