Filtruj
wyczyśćSzukaj tutaj
Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów. Jasny miąższ jest pełny wartości odżywczych, a do tego niskokaloryczny, dlatego też polecany osobom na diecie. Właśnie teraz niska cena pomelo zachęca do zakupu. Dlaczego warto jeść pomelo?
Pamiętacie zajęcia z beer yogi? Uczestnicy ćwiczyli z kuflem piwa w ręku. Albo jogę, w której towarzyszyły koty? Teraz pora na nowość. Coraz popularniejsza staje się joga nago… kursanci podczas zajęć nie mają na sobie nic.
Błonnik pokarmowy to element niezbędny w codziennej zdrowej diecie. Dzięki niemu pożywienie ma większą objętość i jednocześnie taką samą energetyczność. Oznacza to, że jedząc produkty bogate w błonnik pokarmowy odczuwamy szybciej i na dłużej uczucie nasycenia, a nie dostarczamy więcej kalorii. Dzieje się tak, gdyż nasz przewód pokarmowy nie wykorzystuje błonnika jako źródła energii, a jedynie jako tzw. „materiał balastowy”.
Matcha to zielona herbata w proszku. Jest skarbnicą antyoksydantów, czyli substancji mogących zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów i chorób układu krążenia. Ta herbata to też sprzymierzeniec w odchudzaniu. Jej właściwości są wręcz cudowne, można ją przyrządzać na różne sposoby, odstrasza tylko cena, ale czego się nie robi dla zdrowia.
Jogurt zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak białko i wapń. Ten tradycyjny wytwarza się przez dodanie dwóch kultur bakteryjnych do mleka, aby "sfermentować" laktozę do kwasu mlekowego. Tworzy się kwaśny smak i gęsta konsystencja. Jeśli jogurt zostanie schłodzony po fermentacji, bakterie pozostaną aktywne, a produkt można oznakować jako zawierający kultury "żywe" lub "aktywne", które są dobre dla jelit. Ale który jogurt jest najlepszy? Składniki takie jak pektyna i guma guar są zwykle oznaką produktu o słabszej jakości. Jeśli kupujesz jogurty smakowe, sprawdź zawartość cukru.