Truskawki to mała bomba witaminowa. Mają beta-karoten i witaminy z grupy A, B, C i E, a także żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają sporo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Ich wartość odżywcza na 100 gram wygląda tak: truskawki kalorie - 30; węglowodany - 7,2 g; białko - 0,7 g; tłuszcze - 0,4 g; błonnik - 2,2 g. Truskawki są bogate kwas foliowy, więc przyszłe mamusie powinny je spożywać ze smakiem. Mają więcej witaminy C niż cytrusy: w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. Taka mieszanka sprawia, że truskawki dobrze wpływają na skórę, włosy i paznokcie, ale także wzmacniają kości. Zapobiegają zmęczeniu, poprawiają pamięć, wspomagają pracę układu nerwowego.
SPRAWDŹ! Kupuj TAŃSZE wejściówki i karnety na siłownie i zajęcia w klubie fitness na Myfitweb.pl
Truskawki są też bogate w fitocydy, a te z kolei mają działanie bakteriobójcze. Owoce w 90 proc. składają się z wody. Jak wpływają na zdrowie naszego organizmu? Należą do produktów alkalizujących, więc silnie odkwaszają organizm. Jeść je powinny osoby, które piją dużo kawy i jedzą słodycze. Regulują poziom cukru we krwi, chronią przed rakiem, wzmacniając tym samym system immunologiczny. Po zjedzeniu truskawek obniża się poziom złego cholesterolu LDL i zmniejsza się ryzyko zawału.
Czyli łubianka czerwonych owoców to samo zdrowie! Tyle, że trzeba uważać na to co kupujemy. Często zadarza się, że truskawki są opryskiwane chemicznymi związkami, w celu przedłużenia ich świeżości. I właśnie takimi możemy się zatruć. Jak każde owoce, tuż przed spożyciem, należy je dokładnie umyć!
Zobacz nasze FIT przepisy, w których użyliśmy truskawek!
* Owsianka z owocami sezonowymi i nerkowcami
* Miętowy serek homogenizowany z truskawkami i kiwi
* Gęste smoothie truskawkowo – buraczane z otrębami
* Zdrowy tort jagodowy z truskawkami